Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

300 χρόνια από την κοίμηση του Επισκόπου Κερνίτσης (ΦΩΤΟ) 300 χρόνια από την κοίμηση του Επισκόπου Κερνίτσης

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 300 ετών (1714-2014) από την κοίμηση του μακαριστού Επισκόπου Κερνίτζης και Καλαβρύτων Ηλία Μηνιάτη, μεγάλου λογίου Ιεράρχου, τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μηνιάτων-Αναλήψεων, στο Ληξούρι.
Ο Ηλίας Μηνιάτης (Ληξούρι, 1669- Πάτρα, 1 Αυγούστου 1714) ήταν Έλληνας ιεράρχης, ο σημαντικότερος εκκλησιαστικός ρήτορας της Τουρκοκρατίας. Διατέλεσε επίσκοπος Κερνίτζης και Καλαβρύτων κατά τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του.
Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1669. Γονείς του ήταν ο ιερέας Φραγκίσκος Μηνιάτης και η Μορεζίνα Περιστιάνου.
Από το 1681 έως το 1689, φοίτησε στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο της Βενετίας, κάτω από την προστασία του Μελέτιου Τυπάλδου, ιεροκήρυκα και δασκάλου της ελληνικής κοινότητας της πόλης.
Όταν ο Μελέτιος Τυπάλδος έγινε μητροπολίτης Φιλαδελφείας, ο Μηνιάτης έγινε γραμματέας του και την ίδια χρονιά έγινε διάκονος και ιεροκήρυκας στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας.
Παράλληλα δίδαξε στη Φλαγγίνειο Σχολή από το 1688 ώς το 1690, καθώς και κατά τα έτη 1698 με 1699.
Στο διάστημα 1691 με 1698, έζησε και δίδαξε στην Κεφαλλονιά, την Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, και μετά την σύντομη παραμονή του στην Βενετία, έμεινε για επτά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1710, χειροτονήθηκε επίσκοπος Κερνίτζης και Καλαβρύτων. Δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην επισκοπή του, για τον λόγο ότι είχε σπουδάσει στην Βενετία.
Πέθανε στις 1 Αυγούστου 1714 στην Πάτρα. Μετά τον θάνατό του, το λειψανό του ενταφιάστηκε από τον πατέρα του στον ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών στο Ληξούρι.
Το κατεξοχήν έργο του Μηνιάτη ήταν το κήρυγμα, και μάλιστα σε απλή γλώσσα, όπως είχε καθιερωθεί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έτσι ώστε η διδασκαλία να είναι κατανοητή στον λαό.
Ο Μηνιάτης επηρεάστηκε από την μαθητεία του στην Ιταλία και ακολούθησε στο έργο του την παράδοση της περίτεχνης ρητορικής επεξεργασίας του λόγου.
Οι σωζόμενες διδαχές του εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1716 στην Βενετία και ακολούθησαν 23 εκδόσεις τους μέχρι το 1900, γεγονός που αποδεικνύει την φήμη και την δημοτικότητα του έργου του.
  Σύμωνα με το εορταστικό πρόγραμμα του ιερού ναού τη Παρασκευή 1η Αυγούστου τελεστηκε η παρακληση της Υπ.Θεοτόκου όπου στο τέλος έλαβε χώρα ομιλία του ιεροκήρυκος ιερας μας μητροπόλεως Αρχ. Σπυρίδωνος Πετεινάτου με θέμα '' οι διδαχές του Ηλ. Μηνιάτη για την κοίμηση της Θεοτόκου''. Την επομένη Σάββατο 2 Αυγούστου τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία με τον καλεσμένο επισκοπο Αβύδου κ.Κύριλλο  και μνημόσυνο για του ιερείς και ιεροψάλτες που διετέλεσαν στον ιερό ναο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο προαλυλιο χώρο του ιερου ναού με ομιλήτες α. τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο, καθηγητή της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα:΄΄O Ηλίας Μηνιάτης και οι Ρωμαιοκαθολικοί΄΄και β. τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γ.Μεταλληνός ομότιμο καθηγητή της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα:΄΄ H Αρχαία Ελλάδα στις διδαχές του Ηλία Μηνιάτη ΄΄.Τέλος παρουσιάστικε ένα Οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή και το έργο του Ηλ. Μηνιάτη από τον εκπαιδευτικό Γεράσιμο Σωτ. Γαλανό. Την όλη παρουσίαση της εκδήλωσεις είχε αναλάβει ο εφημέριος και προιστάμενος του ιερου ναού πρωτ. Νικόαλος Σωτήρας. Τον παρόν έδωσε και ο σεπτός Γέροντας ποιμενάρχης μας κ.κ. Σπυρίδων όπου ευχαρίστησε τους ομιλήτες. Την Κυριακή 3 Αυγούστου προεξάρχοντος του επισκόπου κ.Κυρίλλου τελεστηκε ο ορθρος, θεία λειτουργία και το μνημόσυνο επισκόπου Ηλ. Μηνίατη.                                                                              εκ του ιερού ναού

 

 

 

 

 

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου