Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Φώτο από τον πανηγυρικό εσπερινό και τη λιτανεία της ενορίας μας

  Φέτος με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσαμε τον προστάτη της ενορίας μας Αγ. Νικόλαο. Προσκεκλημένος της πανηγύρεως ήταν ο Αρχ. Παΐσιος Παράσχης, εφημέριος της ενορίας Υ.Θ. Σάμης όπου κήρυξε τον θείο λόγο την κυριώνυμο ημέρα,  ενώ στον εσπερινό κατά την ώρα της λιτής ήρθε και ο ιεροκήρυκας της μητροπόλεως μας Αρχ. Σπυρίδων Πετεινάτος όπου μας μίλησε για την πραότητα και την αγάπη στο πρόσωπο του Αγ. Νικολάου.
    Φέτος δε, η γιορτή του Αγ. Νικολάου είχε πολλές εκπλήξεις. Είχαμε τη χαρά να έχουμε μερικούς φοιτητές από τα Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων της πόλεως μας, μαζί με τον διευθυντή τους κ. Νικόλαο Mπούκα, όπου ηχογράφησαν και μαγνητοσκόπησαν την πανήγυρί για μια εργασία που θέλουν να κάνουν.  Κατά την διάρκεια της λιτής του εσπερινού ετέθει  για πρώτη φορά τεμάχιον ιερού λειψάνου του Αγ. Νικολάου (όπου κάθε Κυριακή θα τίθεται προς προσκύνηση των πιστών). Αλλά η πιο μεγάλη ήταν, και αφού το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες,  η λιτανεία του ιερού λειψάνου και της εικόνος του Αγ. Νικολάου προς τον λιμάνι της πόλεως μας, και η συνάντηση εκεί με την συνεορτάζουσα ενορία του Αγ. Νικολάου Λειβαθηνάτων, όπου εψάλει δέηση για τους ναυτικούς και τους εν θαλάσση καλώς πλεόντων. Μια κίνηση που έγινε για πρώτη φορά στη πόλη μας και σε συνεργασία με τον εφημέριο του έτερου ι.ναού π. Χαρ. Μαρκέτου. Στη λιτανεία και στους δύο ιερούς ναούς συμμετείχαν κλιμάκια από σπουδαστές της Ανωτάτης Ακαδημίας της Βεργωτείου Σχολής Εμποροπλοιάρχων Κεφαλληνίας όπου τους ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας και τους ευχόμαστε ο Αγ. Νικόλαος να τους προστατεύει, αλλά και οι σπουδαστές των Τ.Ε.Ι. όπου κρατούσαν της γαλανόλευκη σημαία μας.
 Η λιτανεία είναι το προτελευταίο μέρος ενός πανηγυριού. Δεν είναι κάτι νεότερο, και  σκοπός του είναι ¨ αγιασμός τόσο των πιστών, όσο και των υλικών στοιχείων. Χαρακτηριστικές λιτανείες είναι στα μοναστήρια του Αγ. Όρους και σε όλα τα μοναστηρία, αλλά και στις κατά τόπους ενορίες σε πόλεις και χωριά.
 Παράλειψη μου θα ήταν να μην αναφέρω, και τη συμμετοχή του προκατόχου μου στο πανηγυρικό συλλείτουργο, του γηραιού π. Χαράλαμπο Κουμάτο,  όπου είναι υπόδειγμα ιερέως για εμάς τους νεότερους .
  Οι πανηγυρισμοί τελείωσαν την Κυριακή του απόγευμα με την παράκληση του Αγ. Νικολάου.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να γιορτασουμε τον Αγιό μας. Χρόνια Πολλά

Ακολουθούν φώτο από τον εσπερινό και τη λιτανεία.


 
 

 

   

 
 

 

 

 


 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου