Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΙΔΕΣΙΜΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΑΡΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΣΙΑ στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

                                         
Οι εορταστικές εκδηλώσει είχαν αφετηρία τον Άγιο Σπυρίδωνα του Ληξουρίου, κορυφώθηκαν τον πλησίον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών και τελείωσαν με την Πανηγυρική Παράκληση του Αγίου στην Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος Πλατύ Γιαλού
                                       Γράφει ο Ιερέας Χαράλαμπος Μαρκέτος
Αναμφιβόλως είναι γνωστό σε όλους τους ανθρώπους που έχουν σχέση με τον Θεό ότι, τα πανηγύρια των Αγίων είναι οι μοναδικές ευκαιρίες απόδρασης των Χριστιανών από την πολύμοχθη καθημερινότητα της ζωής, εφόσον δι’ αυτών γεμίζει χαρά ο εσωτερικός κόσμος της ανθρώπινης ψυχής από χαρά για αυτά που ζει αλλά και από ελπίδα για αυτά που εύχεται και περιμένει. Οι Άγιοι μας δίνουν την βεβαιότητα ότι ο κόσμος έχει ομορφιά όταν τον ζούμε σύμφωνα με την αγάπη του Θεού.
Στα πλαίσια αυτά αντήχησε στις καρδιές όλων μας και φέτος το πανηγύρι του Παπά Μπασιά, στο οποίο με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και τιμήθηκε ο ενάρετος εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού, ο Άγιος Παναγής (1801-1888).
Οι εορταστικές εκδηλώσει είχαν αφετηρία τον Άγιο Σπυρίδωνα του Ληξουρίου, κορυφώθηκαν τον πλησίον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών και τελείωσαν με την Πανηγυρική Παράκληση του Αγίου στην Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος Πλατύ Γιαλού. Η πρωτοβουλία για την Παράκληση αυτή ήταν του συντονιστού της όλης πανηγύρεως, εφημέριου των Ιερών Ναών Αγ. Σπυρίδωνος Ληξουρίου και Αγ. Νικολάου Μηνιατών, παπά Νικολάου Σωτήρα και έγινε απολύτως αποδεκτή από τον κόσμο, ο οποίος με κατάνυξη συμμετείχε σε αυτή.

Την Κυριακή 10/6/2012, στις 7 μ.μ., ήλθε με συνοδεία περιπολικού της Αστυνομίας, η θεία κάρα του Αγ. Παναγή, στην Ιερά Μονή του Αγ. Σπυρίδωνος Πλατύ Γιαλού.
Υποδέχθηκε τη θεία κάρα συνοδευόμενη από την εικόνα του Άγ. Παναγή, ο εφημέριος της Ιεράς Μονής, παπά Χαράλαμπος Μαρκέτος και με την συνοδεία ψαλτών και κόσμου εισοδεύτηκε τον Ιερό Ναό μετά από 124 χρόνια απουσίας του Αγίου από την εποχή που εκοιμήθηκε κατά το έτος 1888 (7 Ιουνίου).
Στην συνέχεια ακολούθησε η Παράκληση του Αγίου και στο τέλος έκλεισε με το θείο κύρηγμα στην μνήμη και το έργο του Αγίου Παπά Μπασιά από τον Ιερέα Χαράλαμπο Μαρκέτο.

Το γεγονός αυτό για την πρωτοτυπία του θα αποτελέσει την αφετηρία μιάς συνέχειας μέσα στα πλαίσια της Εορτής του Αγίου Παναγή, με την επιτυχή σύνδεση των δυό Εκκλησιών στο όνομα του Αγ. Σπυρίδωνος, καθότι οι εορτές προς τιμήν του Αγίου θα αρχίζουν κάθε χρόνο, πλέον, από τον Αγ. Σπυρίδωνα Ληξουρίου, πατρική ενορία του Αγίου Παναγή, Ιερού τόπου εις το οποίο εφημέρευσε ο Αγ. Παπά Μπασιάς.
Ας έχουμε όλοι την ευλογία του και την ευχή του.


*Απ'την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον εν Χριστώ αδερφό και συλλειτουργό πατέρα Χαράλαμπο για τα καλά του λόγια και όχι μόνο, διότι σε κάθε κάλεσμά του στην ενορία μας σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που είμαι εφημέριος, έχει ανταποκριθεί προσφέροντάς μας τις πλούσιες πνευματικές του γνώσεις που κατέχει. Ο άγιος Παναγής να σας προστατεύει και να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση σε σας και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.*

Ακολουθούν δύο αποσπάσματα από την ομιλία του στον Ι.Ν.Αγ.Σπυρίδωνος Πλατύ Γιαλού Ληξουρίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου